• ŠD - Škola pečení
        • ŠD - Škola pečení

        • V pátek 19. října se chodbami Masarykovy ZŠ v Nezamyslicích vinula libá vůně. Procházející žáci, učitelé i náhodní kolemjdoucí z řad rodičů se s údivem rozhlíželi kolem sebe a snažili se najít místo, odkud vycházela. Tím místem byla školní družina 5. a 6. oddělení.

          První, kdo trefil hřebíček na hlavičku, byla paní uklízečka. Zvědavě otevřela dveře, po očku pokukávala po místnosti a s údivem sledovala děti při práci. 

          Malí kuchaři byli tak zabraní do práce, že si její přítomnosti ani nevšimli. Dokončovali poslední várku k pečení. 
          Stejně tak důležité, jako příprava těsta a náplně, bylo i výsledné upečení. O to se nám postaraly paní kuchařky Masarykovy ZŠ, kterým bych chtěla touto cestou mnohokrát poděkovat. V pátek zavoněly chodbami školy růžičky z listového těsta s jablky. 

          Chtěla bych ještě jednou poděkovat všem zúčastněným za přístup a práci, kterou odvedli. A taky babičce za recept …

          Jana Fialová a Renata Kyseláková
           

      • ŠD - Cesta do pravěku
        • ŠD - Cesta do pravěku

        • Dne 10. 10. 2018 jsme v prvním a čtvrtém oddělení ŠD zažili cestu do pravěku. 

          Děti vytvořily tlupy pravěkých lovců. Tyto tlupy mezi sebou soutěžily v několika disciplínách orientovaných na dovednosti a znalosti potřebné pro přežití v pravěku.

          V první disciplíně museli nejlepší lovci ulovit mamuta. Ve druhé disciplíně celá tlupa luštila hádanku zaměřenou na význam ohně pro člověka. Třetí disciplínou byla výroba náhrdelníku pro náčelníkovu ženu. Ve čtvrté disciplíně malíři vyzdobili jeskyni kresbami mamuta. Přenesení zraněného člena tlupy k šamanovi bylo poslední disciplínou. 

          Po splnění všech úkolů pověřili náčelníci nejlepší stopaře, aby našli zakopané zásoby. Po jejich objevení, byli odměněni všichni pravěcí lidé, aby načerpali síly na blížící se zimu.
                                                                                                                             

          Hana Dostálová

      • Exkurze do pravěku
        • Exkurze do pravěku

        •        V pátek 5. října 2018 jsme navštívili Muzeum Vyškovska. Vystavovali tam staré nádoby, zbraně, kameny a dokonce i kosti. Měli pro nás velice zajímavou přednášku o tom, jak se dříve na Vyškovsku žilo. Nejvíce se nám líbila kostra ženy, šperky, různé zbraně od pazourků až po sekery a malé meče ze železa. Potom nás vzali ven a rozdělili do skupin. Hráli jsme si na lovce a archeology. V roli lovce jsme se naučili vrhat oštěpem nejprve jen vlastníma rukama a poté i s pomocí vrhače. Jako archeologové jsme v podzemí muzea z písku vyhrabávali různé nálezy od kamínků až po kostru. Na závěr jsme si v dílničce vyrobili misku z keramiky. Všichni jsme byli s výletem spokojeni a líbilo se nám tam.

          Jáchym Košárek a Nela Jordánová, žáci 4. A

      • ŠD - Návštěva kina - 12. 10. 2018
        • ŠD - Návštěva kina - 12. 10. 2018

        • Vážení čtenáři,

          není tomu ani měsíc, co jsme se školní družinou podnikli cestu za kulturou do kina v blízkých Němčicích. Tehdy jsem kvitovala pozitivní ohlasy a v opojení dobré nálady slíbila, že návštěva kina nebyla zdaleka poslední v tomto roce.  Koncem minulého týdne jsme se po společné dohodě s ostatními zaměstnanci školy rozhodli přání dětí znovu realizovat.

          V němčickém kině nám tentokrát promítali film Pat a Mat znovu v akci.  Komedie, kterou zná každý z nás. O ději je vcelku zbytečné se rozepisovat, dvě kreslené postavičky „udělej si sám“ kutilů, které svými počiny baví to nejširší publikum. Vybavíme si je všichni a ani nemusíme sahat hluboko do paměti. V našich hlavách zanechali nesmazatelnou stopu, občas podpořenou výtvory Patů a Matů v podobě lidí z našeho nejbližšího okolí. 

          Děti byly z představení nadšené. Určitě jste si všimli neustále narůstající frekvence kulturních akcí spojených s provozem školní družiny. Já s ostatními vychovatelkami věříme, že další představení, na které se s družinou vypravíme, bude minimálně stejné úspěšné jako to předchozí. :-)

          Jana Fialová

      • ŠD - Pouštění draků
        • ŠD - Pouštění draků

        • 4. 10. 2018 jsme ve školní družině pouštěli draky. Část dětí si draka přinesla z domova a část si ho vyrobila ve školní družině. Všichni majitelé draka obdrželi pilotní průkaz. Již od oběda jsme pozorovali počasí. Sluníčko krásně svítilo, ale vítr nás zradil, bylo úplné bezvětří.      

          Aby piloti draky udrželi ve vzduchu, museli stále běhat. Přes tyto překážky se jim podařilo ve vzduchu draky udržet. A pokud draci spadli? Piloti byli vytrvalí a opět se je snažili dostat do vzduchu. Některým dětem draci létali lépe, jiným hůře, ale úsilí se vyplatilo všem.

          Za snahu byly všechny děti oceněny.
                                                                                                                 

          Hana Dostálová

      • Burza práce a vzdělání Prostějov 2018
        • Burza práce a vzdělání Prostějov 2018

        • V úterý 2. října 2018 jsme s žáky devátých tříd navštívili tradiční Burzu práce a vzdělávání v Prostějově. Pod dohledem organizátorů burzy se až po okraj naplnil Společenský dům zajímavými stánky a pestrými stanovišti nejen středních škol a učilišť olomouckého kraje, ale i okolních firem, zejména z oblasti průmyslu. Nabídka oborů a případného pracovního uplatnění byla a je opravdu pestrá a žáci se tak měli šanci, za doprovodu průvodců a posléze i samostatně, dobře seznámit s „vytouženým“ oborem či obory. Velkým pozitivem je, že jsou do této akce zapojeni předně studenti nabízejících se škol, kteří mohli našim žákům odpovědět nejlépe, co studium a praxe na té které škole obnáší. Z burzy tak deváťáci odjížděli obohaceni nejen o celou řadu informací o budoucích školách a zaměstnání, ale také s plnými batohy propisek, bločků, sladkostí a jiných propagačních materiálů. Nám nezbývá než jim při výběru budoucího studia popřát „šťastnou ruku“.

          Za doprovodný tým z řad pedagogů

          Ondřej Čáp & Marie Benešová