• Okresní kolo soutěže Finanční gramotnost
        • Okresní kolo soutěže Finanční gramotnost

        • Družstvo složené z nejúspěšnějších řešitelů školního kola ve složení Eliss Jiráková (9. B), Jiří Michalec (9. B) a Michaela Straková (9. A) řešilo v okresním kole nelehké úkoly zaměřené na teoretické i praktické znalosti a vědomosti žáků v oblasti finanční gramotnosti.

          Naše tříčlenné družstvo zvítězilo a bude začátkem března reprezentovat naši školu v kole krajském. Budeme držet palce!

          Děkujeme za skvělou reprezentaci školy.

          Mgr. Jarmila Krupičková

      • Výměnná burza žákovského parlamentu
        • Výměnná burza žákovského parlamentu

        • Ve středu 5. února 2020 se konala ve školní jídelně výměnná burza. Sběratelé z řad žáků se mohli od 14:00 hodin přijít pochlubit svými sbírkami všeho možného. Hlavním tématem byla výměna star wars sběratelských kartiček, nicméně sešly se tu nádherné a rozsáhlé sbírky všeho druhu. Mimo jiné například třígenerační sbírka pohlednic, sbírka často raritních LP desek, sbírka vršků od piva, pivních plechovek, pokémonů, nálepek a dalších.

          V průběhu burzy si děti mohly napsat vědomostní test ze světa star wars a vyhrát drobné ceny. Zároveň asistentky parlamentu, zejména z 5. A, sbíraly hlasy od vystavovatelů i prohlížejících o nejlepší či nejoriginálnější sbírky.

          Na pomyslných stupních vítězů se tak ocitli Jakub ze 3. B, Jáchym z 5.A a Hynek, Honza a Tomáš ze 6. A.

          Úžasné publikum nám vytvořila celá řada návštěvníků, zejména pak děti z různých oddělení školní družiny, za což patří dík všem družinářkám.

          Za vydatného hemžení v dětech rychle zmizelo drobné občerstvení (díky členové kroužku vaření!), hladce proběhly výměny či kompletace sbírek a celou akci provázela kromě star wars hudby i skvělá atmosféra.

          Vzhledem k úspěchu se budeme těšit na příští rok s jiným hlavním tématem klidně znovu. Do té doby ať vás Síla provází!

           

          Za organizátory Ondřej Čáp a Jana Kocourková

        • Šesté třídy a animační program "Dotkni se pravěku"

        • Ve středu 5. února 2020 žáci 6. tříd naší školy navštívili  Muzeum Vyškovska, kde absolvovali animační program „Dotkni se pravěku“. Obě třídy si program velice užily. Kromě stálé expozice Pravěk, ve které se děti prostřednictvím autentických nálezů seznámily s nejstarším obdobím našich dějin, se šesťáci zúčastnili tvořivých dílniček, kde si každý z nich pomocí repliky pravěké „ruční“ vrtačky vytvořil přívěsek z nejměkčího kamene – mastku -  a oblékl pravěký oděv. Žáci 6. B si i přes adrenalinové počasí zaházeli oštěpem a nutno dodat, že někteří z nich by v pravěku hlady neumřeli. Celou exkurzi nám zpestřily České dráhy, které nám uchystaly zpoždění 80 minut. Nezklamala ani paní průvodčí, která své povolání, bohužel, nevykonává s patřičným nadšením a profesionalitou. To nám ale báječný zážitek z exkurze nepokazilo.

          Mgr. Zuzana Vránová

      • Lyžařský výcvikový kurz 2020
        • Lyžařský výcvikový kurz 2020

        • Ve dnech 19. až 25. ledna 2020 se žáci obou sedmých tříd zúčastnili již tradičního lyžařského výcvikového kurzu v Hynčicích pod Sušinou. Tentokrát jsme byli ubytováni v chatě Spartak, která vzhledem ke svému vybavení dostála hrdě svému jménu. Bylo ještě nutno se popasovat s  velmi nepříjemnou obsluhou a pak už jsme mohli každý den úspěšně vyrážet na svahy učit děti nacvakávat lyže.

          Každý večer byl pro ně připraven bohatý program. V pondělí proběhla přednáška na téma Lyže a vybavení, v úterý na téma Prevence úrazů a případná první pomoc, která byla obohacena o neplánovanou demonstraci stabilizované polohy. Ve středu byl večer stolních her, ve čtvrtek pak veselá karaoke soutěž s následnou mini diskotékou a v pátek večer slavnostního vyhlašování nejlepších lyžařů a vítězů různých soutěží, které celý týden žáci plnili.

          Každý den byl také plný překvapení, jelikož vždy odpoledne to vypadalo jako bitva u Verdunu, kdy odpadalo čím dál více žáků, kteří se s námi museli rozloučit a jet domů - tu na virózu, tu na bolest břicha či zánět krčního svalstva a zranění končetin. V podstatě to vypadalo, jako by sedmou A někdo před odjezdem proklel.

          Nicméně počasí bylo vyjma pátku nádherné a podmínky k lyžování ideální. Přeživší se nám tak podařilo naučit především překonat strach, někdy i pud sebezáchovy, a lze s hrdostí říct, že dobře lyžovat uměl v pátek už opravdu každý.

          Doufáme, že jsme si smůlu, co se zdraví týče, vybrali již letos a budeme se těšit na várku odvážlivců budoucí    7. A a 7. B další rok, v únoru 2021.

           

          Za členy instruktorského týmu sepsal Ondřej Čáp

      • Rodiče na návštěvě u prvňáčků
        • Rodiče na návštěvě u prvňáčků

        • Ve dnech 4. a 6. února 2020 jsme pozvali rodiče žáků z 1.A a 1.B na návštěvu do vyučování. Organizace se ujali zástupci žákovského parlamentu - Kája a Kája z 5.A a Lukáš a Filip z 5.B. Do první a druhé vyučovací hodiny, kde probíhala výuka českého jazyka a matematiky, pozvání přijaly zhruba dvě třetiny rodičů.

          Podle ohlasů lze usuzovat, že se akce zdařila.

          Oběma skupinkám organizátorů velice děkuji, velké poděkování patří i třídním učitelkám obou prvních tříd - Marcele Horákové a Miloslavě Oralové.

          za žákovský parlament - Jana Kocourková

      • Biologická olympiáda
        • Biologická olympiáda

        • Školní kolo biologické olympiády je vždy rozděleno do několika částí a to: teoretické, praktické a poznávací.

          Letošní ročník byl na téma: Těžký život ve vodě.  Mohli se účastnit žáci 2. stupně. Odstartovali jsme v hojném počtu 31 žáků. Soutěžili ve dvou kategoriích C (8. – 9. třída) a D (6. a 7. třída). V praktické části pozorovali povrchové napětí vody a rašeliník.

          Do okresního kola postupují žáci na 1. – 3. místě, bude se konat 8. 4. a 21. 4. 2020.

          VÝSLEDKY:

          KATEGORIE C:

          1. místo: Malý Filip (8. B)

          2. místo: Matušinec Ondřej (9. B)

          3. místo: Haluzová Ela (8. A)

          KATEGORIE D:

          1. místo: Jančeková Barbora (7. A)

          2. místo: Mucha Jan (6. B)

          3. místo: Pavelka František (6. B)

          K předvedeným výkonům blahopřejeme všem soutěžícím, zvláště pak vítězům.

          Za předmětovou komisi přírodních věd

          Mgr. Anna Lovichová

      • Chemická olympiáda – školní kolo
        • Chemická olympiáda – školní kolo

        • Dne 6. 2. 2020 se na naší škole konalo školní kolo chemické olympiády. Zúčastnilo se 10 žáků devátých ročníků. Tématem byly soli - jejich využití v běžném životě, reakce v lidském těle, atd.

          Výsledky:

          O 1. místo se dělí – Procházková Simona a Eliss Jiráková (9. B)

          2. místo – Konšelová Amélie (9. A)

          o 3. místo se dělí: Antoníček Kamil, Iveta Kaplánková (9.B) a Matěj Schier (9.A).

          Blahopřejeme všem soutěžícím, zvláště pak vítězům.

          Mgr. Anna Lovichová