• Náš „halloween“ - PO ČESKU - ve ŠD - 30.10. – 2.11.2017         
        • Náš „halloween“ - PO ČESKU - ve ŠD - 30.10. – 2.11.2017         

        •  Dušičky připadají na 2.listopad, Halloween se slaví poslední den v říjnu. Oba svátky ctí naše zemřelé předky.

               Děti 3.a 4.odd. ŠD tentokrát nečekala hrůzostrašná strašidla či koledování u sousedů. Sladkosti si vyrobily sami. Donesená jablíčka obalovaly v horké čokoládě a nazdobily barevnými cukrátky. Práci si zpestřily výrobou masek, tanečními kreacemi a malováním na kůži.

              A že v českých rodinách jsou DUŠIČKY stále v podvědomí, svědčí záplava světýlek i kytek na  hřbitově – kam jsme v tuto dobu vyrazili a vyprávěním si připomněli naše blízké.

           vychovatelkay Kyseláková, Fialová

      • Halloweenské vyučování ve 3. B
        • Halloweenské vyučování ve 3. B

        • V pondělí 30. října si třeťáci připomněli tradiční svátek, který se slaví především v anglosaských zemích a je poněkud veselejší a bujařejší variantou našich „Dušiček“.  Nejprve jsme si něco málo popovídali o historii tohoto svátku, která sahá k slavnostem Samhain, kdy skotští Keltové slavili konec žní a příchod zimy. Strašidelné kostýmy představovaly duše zemřelých a svítící vydlabané dýně měly odhánět zlé duchy od příbytků.

          Naučili jsme se halloweenskou písničku „Who took the candy from the trick-or-treat bag?“, kterou si děti tak zamilovaly, že si ji zpíváme každý den a tím si procvičujeme správnou anglickou výslovnost a anglická slovíčka. Opekli jsme si špekáčky na svačinku, vyluštili halloweenskou osmisměrku a vypočítali duchařskou násobilku, vyrobili halloweenské masky. Některé děti si přinesly i překrásné halloweenské kostýmy. Nechyběly ani strašidelné příběhy.

          Na závěr jsme si vyrobili tradiční cukrovinku spojenou s oslavami halloweenu – sladké jablko. Jablíčko jsme celé ponořili do rozehřáté, slaďoučké a voňavé čokolády – samozřejmě pod bedlivým pedagogickým dozorem – a poté jsme ho ozdobili tím, co máme nejraději – cukrářským zdobením, oříšky, lentilkami a dalšími pochutinami. Jablíčka vypadala dokonale a ještě lépe chutnala – kromě mlsání jsme tak snědli i něco zdravého.

          Bylo to fajn, užili jsme si to a už se těšíme na další tematické vyučování, které nás čeká určitě před Vánoci, které už pomalu klepou na dveře.

                                                                                                                        Mgr. Dagmar Halašová

           

          Další fotografie ...

      • Ekologický projekt 72 hodin
        • Ekologický projekt 72 hodin

        • V pátek 13. října se naše škola zapojila do celorepublikového projektu 72 hodin.

          Páťáci se vydali cestou k rybníku do Víceměřic, šesťáci k Tištínu a na dětské hřiště v Nezamyslicích, sedmáci ke kapličce a na cyklostezku, kde vysázeli nové stromy, osmáci uklízeli na nádraží a sázeli nové stromy u družstva, deváťáci sázeli stromky u mateřské školy a uklízeli kolem řeky Haná. Jako každoročně jsme nasbírali množství odpadků.

          Pochvalu si zaslouží žáci, učitelé, vedení školy, paní místostarostka i pan školník. Celá akce se povedla a už se všichni těšíme na další.


          Dana Svobodová

          Fotografie z akce