• Pitva ryby v hodině přírodopisu
        • Pitva ryby v hodině přírodopisu

        • Měsíc říjen je v sedmých třídách věnovaný tématu ryby. Po teoretických znalostech, které si osvojili v hodinách přírodopisu, mohla přijít na řadu praktická ukázka spojená s bádáním a pozorováním.
          Vnitřní stavbu (orgány) jsme si demonstrovali na kapru obecném. Dále jsme si způsob potravy ryb ukazovali na kapru, makrele a pstruhovi, u kterých žáci dedukovali a diskutovali, kde žije, čím se živí apod.

          Zjistili, že někteří zástupci mají opravdu ostré zuby. Vnější stavbu (pokožku) si také osahali a někteří zjistili, že ryba je opravdu slizká a že šupiny nejsou „přilepené“ 😊. Určovali i stáří ryby a zjistili, že počítání je podobné jako letokruhy stromů.
          Badatelská výuka žáky vždycky baví a já tak doufám, že si díky tomu i něco lépe zapamatují. Za kapra patří poděkování Kubovi Zelinkovi a Danu Trněnému.

          Mgr. Anna Lovichová

      • Hledáme nejlepšího Mladého chemika ČR - školní kolo
        • Hledáme nejlepšího Mladého chemika ČR - školní kolo

        • 25. října 2023 proběhla v hodinách chemie soutěž Hledáme nejlepšího Mladého chemika, která je zaměřena na propagaci chemie na základních školách. Mottem letošního ročníku soutěže bylo čínské přísloví: Daruješ-li člověku rybu, nakrmíš ho na celý den, naučíš-li ho lovit, dáš mu potravu na celý život.

          Organizátoři ze SŠLCH Olomouc tak chtějí nakrmit, stejně jako nadšení učitelé chemie, soutěžící především úkoly z obecné a anorganické chemie.

          Teoretické znalosti byly opakováním učiva 8. ročníku - názvosloví, prvky (křížovky a rébusy), žáci si i trochu započítali. Nejen organizátoři doufali, že se během jednotlivých kol někteří z účastníků naučí v „chemických vodách“ lovit alespoň malé rybky a bude to všechny motivovat k stále větším úlovkům. Výsledkem je zjištění, že nic nežije bez chemie!

          Žáci z 9. A nejlépe prokázali v chemii patřičné vědomosti a tři nejlepší tak postoupili do krajského kola, které se bude konat 12. prosince 2023 v Olomouci.

          UMÍSTĚNÍ:

          1. místo Adam Čuri (9. A)
          2. místo Anička Přibylová (9. A)
          3. místo Nela Jordánová (9. A)

          Mgr. Anna Lovichová

           

      • Puntíkový den
        • Puntíkový den

        • Dne 25. října 2023 se naše škola již tradičně připojila k celostátnímu Puntíkovému dni na podporu lidí s lupénkou. Děti si opět oblékly puntíkatá trička, košile, kalhoty, legíny, šaty, ... . Drobné puntíkaté doplňky byly k zapůjčení i ve fotokoutku. Puntíkaté odměny v podobě lentilek a cukrových čoček rozdávaly Nikola Leciánová a Kamila Černá z 6.B, členky žákovského parlamentu. Děkujeme za aktivní zapojení nejen žákům, ale i pedagogům. Jak nám to všem v puntících sluší se můžete podívat v galerii - fotografie průběžně pořizovala Ella Dosoudilová z 8. A, za což ji také děkujeme. Budeme se těšit příště!

          za ŽP Jana Kocourková

      • Den stromů - 20.10. - ŠD
        • Den stromů - 20.10. - ŠD

        • Od roku 1906 se 20. října slaví Den stromů. A jak jsme jej slavili ve ŠD?

          Připomněli jsme si jejich význam, využití, poznávali jsme je v okolí školy a věnovali se kreativním aktivitám.

          Příroda i třída se stali naším tvořícím prostředím. Proto se není čemu divit, že Den stromů připadá na podzim, který kouzlí všemi barvami.

          Vychovatelky ŠD

      • Pěšky do školy
        • Pěšky do školy

        • V týdnu od 18. do 22. září se naše škola zapojila do celorepublikové akce Pěšky do školy. Cílem této akce je nejen podpora zdravého pohybu, ale i snížení počtu automobilů před školami a zvýšení bezpečnosti.

          Třídní kolektivy soutěžily jako týmy a svou ranní procházku do parku pro kontrolní razítko sbíraly body. Dalších až 30 bodů mohli žáci získat za doprovodnou aktivitu k tématu Pěšky do školy, zapojení rodinných příslušníků, zapojení bezpečnostních složek apod.

          17. října pak byly vyhlášeny netrpělivě očekávané výsledky - v celém Olomouckém kraji, mezi 36 dalšími školami a nespočtem tříd, se na 2. místě (příznačně) umístila 2. A, hned v závěsu pak na 3. místě 7. B!!!

          V celkovém součtu bodů za školu se ta naše umístila na také velmi krásném 5. místě s 1548 body.

          Všem zúčastněným a pomáhajícím děkujeme za pomoc, gratulujeme a pro velký úspěch se nejen za žákovský parlament budeme těšit na další ročník.

          Chůzi zdar!

          Za ŽP Jana Kocourková

      • Studijní pobyt žáků ve Slovinsku - projekt ERASMUS+
        • Studijní pobyt žáků ve Slovinsku - projekt ERASMUS+

        • Naše škola byla úspěšná v žádosti o grant Erasmus+, v aktivitě „Krátkodobé projekty pro mobilitu studujících a zaměstnanců ve školním vzdělávání“. Náš projekt nazvaný: Tvořivý svět (Creative world) trvá po dobu 18 měsíců od 01. 09. 2022 do 29. 02. 2024. Maximální výše grantu činí 37.059,- EUR

          Pět pedagogů školy se účastnilo již v měsíci dubnu týdenního vzdělávání v Dublinu v Irsku. Dva pedagogové AJ se zdokonalovali v metodice výuky cizího jazyka. Další tři vyučující se zabývali digitálními technologiemi a metodami výuky robotiky a algoritmizace pro výuku informatiky na základní škole (P. Jordán, O. Čáp, Z. Vránová, T. Indráková, J. Balážiová).  Zahraniční vzdělávání pedagogů bylo velmi inspirativní, získali spoustu nových vědomostí a zkušeností nejen od lektorů kurzů, ale zejména od zahraničních pedagogů. Poznali specifika vzdělávacího systému Irska i jiných zemí EU a navštívili také několik zajímavých míst v Irsku.

          Druhá část projektu byla uskutečněna na podzim - od 8. do 14. října 2023. Dvacet pět dětí bylo na týden se čtyřmi pedagogy  (O. Čáp, T. Indráková, J. Balážiová a P. Jordán) realizovat aktivity projektu do základní školy ve Slovinsku - OSNOVNA ŠOLA I MURSKA SOBOTA.

          Během návštěvy proběhly společné činnosti žáků (workshopy, skupinové práce, prezentace). Cílem byl rozvoj nadání žáků v oblastech - digitální dovednosti (3D tisk, 3D modelování, základy programování) a také tzv. soft skills (komunikace, kooperace, jazyková vybavenost, sdílení zkušeností, plánování). Doplňující údaje k projektu: výdaje na cestování, ubytování a aktivity v rámci projektu byly hrazeny z fondu EU. Výběr žáků byl proveden na základě stanovených kritérií a testy (mimo jiné ověřením základních znalostí AJ, základních dovedností v oblasti IT – zejména algoritmizace, a další doplňkových kritérií). 

          A jak konkrétněji probíhal týden našich žáků v zahraničí? Po úžasném a nečekaném hudebně-dramatickém přivítání slovinskými žáky před školou jsme si v pondělí ráno prohlédli školu. Přivítal nás pochopitelně pan ředitel A. Benko a několik dalších pedagogů. Byli jsme ohromeni zejména velikostí školy a jejím sportovním zázemím. Na závěr prohlídky jsme zavítali do počítačové učebny. 
          Pod vedením zkušeného pedagoga, zástupce ředitele Simona Hauko a za pomoci informatika Danila Lebara tvořili žáci v rámci workshopů v programu počítačovou grafiku – vytvořili klíčenku pro laserovou gravírovačku.
          V úterý se žáci vypravili do blízkého Mariboru, kde společně sestavovali a programovali ve vědeckém centru roboty. Stihli jsme si také prohlédnout i část historického města. Ve středu se žáci věnovali 3D grafice pro 3D tiskárnu. V pátečním workshopu se žáci seznámili s mikrokontrolérem Arduino a sestavili přenosné parkovací zařízení, které varuje před nebezpečím pípáním, blikajícími světly a textem na displeji. 
          Naši žáci stihli také prezentovat naši školu, a seznámit s originálními českými produkty svoje kamarády ze Slovinska. Vše pochopitelně v angličtině. Během týdne žáci také poznali místní zajímavosti zejména díky interaktivní expozici EXPANO popisující kraj v blízkosti řeky Mura.
          A přímo Murskou Sobotu poznávali pod vedením místního průvodce z informačního centra. Během zahraniční výpravy jsme neminuli hlavní město Ljublana s blízkým přírodním parkem.

          Po celou dobu se aktivit účastnilo i několik žáků ze slovinské školy. Proto se žáci mohli zdokonalovat v používání anglického jazyka, který slovinské děti ovládají velmi dobře. Týden utekl velmi rychle a pohodově zejména dobrou organizací všech aktivit ze strany hostitelů. Velkou pochvalu zaslouží za přípravu a organizaci studijního pobytu také naši doprovázející učitelé, protože to nebylo v mnoha ohledech vůbec jednoduché.
          Věříme, že odjezdem z parnerské školy spolupráce s našimi slovinskými přáteli neskončila, ba naopak. Návštěva zahraničí je atraktivní alternativou k běžným hodinám a stane se určitě obohacujícím a inspirativním zážitkem pro obě strany s výhledem další spolupráce.

          Virtuálně můžete navštívit slovinskou školu na webu slovinské školy, zejména pak článek o naší návštěvě:

          http://www.osenams.si/2023/10/15/aktivnosti-ceskih-gostov/

          http://www.osenams.si/2023/10/10/sprejem-ucencev-in-uciteljev-iz-ceske-ter-uciteljev-iz-srbije/

           

          Přílohou článků je pochopitelně fotoreportáž (na obou webech).

          za kolektiv pedagogů v projektu Mgr. Petr Jordán, ředitel školy
           

      • Pečení chobotniček ve ŠD
        • Pečení chobotniček v ŠD

        • Úterní deštivé počasí využily děti z 5. a 6. oddělení školní družiny k pečení.

          Vážení, příprava těsta, vytváření tvaru chobotniček, krájení očí, chapadel – to vše naši kuchtíci zvládli na výbornou. Nejdelší bylo čekání na upečení hotových chobotniček.

          Mezi tím nám vysvitlo sluníčko, a tak si děti na svých krásných výtvorech pochutnaly na školní zahradě.

          Jana Fialová a Renata Kyseláková

      • Drakiáda ve ŠD
        • Drakiáda - ŠD - 2.-6. 10.

        • Letošní slunné počasí a vítr v zádech nabízelo oblohu k tradiční Drakiádě ve ŠD. Od 2. do 6. října tak nebe nad Nezamyslicemi brázdili draci s osvěžující barvou i veselými výrazy. Tu a tam se nějaký drak zapíchl nosem do hlíny, upadl, či přistál na větvi, ale i to k Drakiádě patří!

          Leckdy nebylo poznat zda děti honí drak či naopak, ale rozzářený úsměv letos patři nejen drakům, ale hlavně dětem.                    

                                                                                                                                                           Vychovatelky ŠD