• Přírodovědný klokan
        • Přírodovědný klokan

        • Dne 11. 10. 2023 proběhla na naší škole celostátní soutěž Přírodovědný klokan. Tato soutěž je určena pro žáky 8. a 9. ročníku. Zapojili se všichni žáci.

          V soutěži se objevují otázky z přírodopisu, zeměpisu, fyziky, chemie i matematiky.

          Nejlépe se s těmito přírodovědnými obory popasovali:

          1. místo: Karel Bogár z 8. A

          2. místo: Jakub Křepelka z 8. B a Sára Miková z 9. A

          3. místo: Elen Tománková z 9. A

          Gratulujeme ke krásnému výsledku.

          Mgr. Anna Lovichová a Mgr. Jarmila Balážiová

      • Pišqworky
        • Pišqworky

        • Dne 19. 10. 2023 se během odpoledního vyučování konalo školní kolo soutěže Pišqworky. Letos se do soutěže přihlásilo 8 tříčlenných týmů.

          Hra to byla velice napínavá. Zahrál si každý tým s každým. Po konečném zúčtování, postupu do pavouka, se na prvních třech místech umístily tyto týmy:

          1. místo: Tým Mňam z 9. A -  Nela Jordánová, Adam Čuri a Jakub Sýkora
          2. místo: Tým Ti lepší z 9. A – Karolína Mlčochová, Anna Přibylová a Elen Tománková
          3. místo: Tým Kofola gang ze 7. ročníku – Tomáš Burget, Adam Košárek a Pavel Šinál

          Tyto týmy postoupily do oblastního kola, které se koná 9. 11. 2023 na Obchodní akademii v Prostějově. Naši žáci se utkají s dalšími experty na piškvorky z celého okolí Prostějova. Budeme jim držet pěsti.

          Mgr. Jarmila Balážiová a Ing. Jaroslava Kurejová

      • Halloween – ŠD – 25. 10.
        • Halloween – ŠD – 25. 10.

        • V podvečerních hodinách 25. října zavítal do ŠD Halloween. U nás tento svátek sice nemá takovou tradici, ale postupně si získal oblibu hlavně u dětí, které se převlékají do strašidelných kostýmů.

          Letos se náš Halloween nesl v duchu taneční zábavy a hry pro téměř 100 příšer i duchů.

          Závěrečná strašidelná stezka byla už jen třešničkou na dortu, jelikož i tam se nečekaně zjevovali duchové i bubáci a leckteré z nás vylekali. Odvahu však prokázali úplně všichni a na konci cesty je čekala sladká odměna.

          Tímto patří velké poděkování rodičům, kteří se tak stali nedílnou součástí této večerní akce, ale také paní učitelce Horákové a Oralové a panu řediteli Jordánovi za podporu a pomoc.

          Vychovatelky ŠD  

      • Pitva ryby v hodině přírodopisu
        • Pitva ryby v hodině přírodopisu

        • Měsíc říjen je v sedmých třídách věnovaný tématu ryby. Po teoretických znalostech, které si osvojili v hodinách přírodopisu, mohla přijít na řadu praktická ukázka spojená s bádáním a pozorováním.
          Vnitřní stavbu (orgány) jsme si demonstrovali na kapru obecném. Dále jsme si způsob potravy ryb ukazovali na kapru, makrele a pstruhovi, u kterých žáci dedukovali a diskutovali, kde žije, čím se živí apod.

          Zjistili, že někteří zástupci mají opravdu ostré zuby. Vnější stavbu (pokožku) si také osahali a někteří zjistili, že ryba je opravdu slizká a že šupiny nejsou „přilepené“ 😊. Určovali i stáří ryby a zjistili, že počítání je podobné jako letokruhy stromů.
          Badatelská výuka žáky vždycky baví a já tak doufám, že si díky tomu i něco lépe zapamatují. Za kapra patří poděkování Kubovi Zelinkovi a Danu Trněnému.

          Mgr. Anna Lovichová

      • Hledáme nejlepšího Mladého chemika ČR - školní kolo
        • Hledáme nejlepšího Mladého chemika ČR - školní kolo

        • 25. října 2023 proběhla v hodinách chemie soutěž Hledáme nejlepšího Mladého chemika, která je zaměřena na propagaci chemie na základních školách. Mottem letošního ročníku soutěže bylo čínské přísloví: Daruješ-li člověku rybu, nakrmíš ho na celý den, naučíš-li ho lovit, dáš mu potravu na celý život.

          Organizátoři ze SŠLCH Olomouc tak chtějí nakrmit, stejně jako nadšení učitelé chemie, soutěžící především úkoly z obecné a anorganické chemie.

          Teoretické znalosti byly opakováním učiva 8. ročníku - názvosloví, prvky (křížovky a rébusy), žáci si i trochu započítali. Nejen organizátoři doufali, že se během jednotlivých kol někteří z účastníků naučí v „chemických vodách“ lovit alespoň malé rybky a bude to všechny motivovat k stále větším úlovkům. Výsledkem je zjištění, že nic nežije bez chemie!

          Žáci z 9. A nejlépe prokázali v chemii patřičné vědomosti a tři nejlepší tak postoupili do krajského kola, které se bude konat 12. prosince 2023 v Olomouci.

          UMÍSTĚNÍ:

          1. místo Adam Čuri (9. A)
          2. místo Anička Přibylová (9. A)
          3. místo Nela Jordánová (9. A)

          Mgr. Anna Lovichová

           

      • Puntíkový den
        • Puntíkový den

        • Dne 25. října 2023 se naše škola již tradičně připojila k celostátnímu Puntíkovému dni na podporu lidí s lupénkou. Děti si opět oblékly puntíkatá trička, košile, kalhoty, legíny, šaty, ... . Drobné puntíkaté doplňky byly k zapůjčení i ve fotokoutku. Puntíkaté odměny v podobě lentilek a cukrových čoček rozdávaly Nikola Leciánová a Kamila Černá z 6.B, členky žákovského parlamentu. Děkujeme za aktivní zapojení nejen žákům, ale i pedagogům. Jak nám to všem v puntících sluší se můžete podívat v galerii - fotografie průběžně pořizovala Ella Dosoudilová z 8. A, za což ji také děkujeme. Budeme se těšit příště!

          za ŽP Jana Kocourková

      • Den stromů - 20.10. - ŠD
        • Den stromů - 20.10. - ŠD

        • Od roku 1906 se 20. října slaví Den stromů. A jak jsme jej slavili ve ŠD?

          Připomněli jsme si jejich význam, využití, poznávali jsme je v okolí školy a věnovali se kreativním aktivitám.

          Příroda i třída se stali naším tvořícím prostředím. Proto se není čemu divit, že Den stromů připadá na podzim, který kouzlí všemi barvami.

          Vychovatelky ŠD

      • Pěšky do školy
        • Pěšky do školy

        • V týdnu od 18. do 22. září se naše škola zapojila do celorepublikové akce Pěšky do školy. Cílem této akce je nejen podpora zdravého pohybu, ale i snížení počtu automobilů před školami a zvýšení bezpečnosti.

          Třídní kolektivy soutěžily jako týmy a svou ranní procházku do parku pro kontrolní razítko sbíraly body. Dalších až 30 bodů mohli žáci získat za doprovodnou aktivitu k tématu Pěšky do školy, zapojení rodinných příslušníků, zapojení bezpečnostních složek apod.

          17. října pak byly vyhlášeny netrpělivě očekávané výsledky - v celém Olomouckém kraji, mezi 36 dalšími školami a nespočtem tříd, se na 2. místě (příznačně) umístila 2. A, hned v závěsu pak na 3. místě 7. B!!!

          V celkovém součtu bodů za školu se ta naše umístila na také velmi krásném 5. místě s 1548 body.

          Všem zúčastněným a pomáhajícím děkujeme za pomoc, gratulujeme a pro velký úspěch se nejen za žákovský parlament budeme těšit na další ročník.

          Chůzi zdar!

          Za ŽP Jana Kocourková