• Charitativní akce Krabice od bot
        • Charitativní akce Krabice od bot

        • I v letošním roce se naše škola přidala k celostátní sbírce Krabice od bot pro Diakonii.

          Členové žákovského parlamentu si rozlosovali věkové kategorie a pohlaví obdarovávaných dětí. Některé třídy si rezervovaly více balíčků, pedagogové plnili krabice pro dospělé a rodiny a nově se k nám připojila i mateřská škola, která poskládala dárky pro tři děti.

          1. prosince jsme pak odvezli na sběrné místo do Prostějova úžasných třicet dárků, které snad udělají radost malým i velkým.

          Všichni členové žákovského parlamentu všem srdečně děkují, přejeme krásné vánoční svátky a klidný závěr roku 2023!

          Za ŽP Jana Kocourková

           

      • Dějepisný workshop Zítra celá země
        • Dějepisný workshop Zítra celá země

        • Ve spolupráci s neziskovou organizací Post Bellum jsme i letos pro žáky 9. ročníku připravili zážitkový workshop s názvem Zítra celá země.

          Žáci třídy 9. A se do listopadu 1989 přenesli ve středu 22. 11. 2023 a o týden později v pátek 2. 12. si totéž prožila i 9. B.

          Na začátku programu tvořili deváťáci ve dvojicích časovou osu a poté se již proměnili ve středoškolské studenty, kteří v listopadu 1989 vyhlásili na své škole stávku.

          Žáci dostali přidělená různá rodinná zázemí – někteří v rámci role pocházeli z disidentského prostředí, jiní vnímali komunistický režim optikou státní propagandy a rodiče jiných žáků neměli vlastní názor nebo o problematice doma nikdy nemluvili.

          Ve hře v roli si účastníci uvědomili a vyzkoušeli, jaké důvody k propuknutí demonstrací a společenským změnám vedly a jakou motivaci k tomu lidé měli. Součástí workshopu byla i diskuze o společenské a politické angažovanosti v současném světě. Žáci se zamýšleli nad problémy dnešní doby a možnostmi jejich řešení.

          Mgr. Zuzana Vránová

          o fotoalba byla přidána nová galerie Dějepisný workshop Zítra celá země.

      • Kamarádi ze školy četli kamarádům ze školky
        • Kamarádi ze školy četli kamarádům ze školky

        • Děvčata ze tříd 9. A, 8. B a 7. A - K. Mlčochová, A. Přibylová, E. Tománková, N. Jordánová, D. Zbořilová, K. Hrubá, T. Halouzková, E. Přibylová a E. Hronková - v týdnu od 30. 10. do 3. 11. četla dětem z mateřské školy před spaním krásnou knížku Staré pověsti české pro děti od Jany Eislerové.

          Zapojili jsme se tak již poněkolikáté do celorepublikového projektu „Celé Česko čte dětem“. Malým kamarádům se čtení moc líbilo, protože jejich velké kamarádky vše zvládly na jedničku. Některé dívky se do postav z pověstí dokonce i „převtělily“. Dětem předčítaly v kostýmech kněžny Libuše, císaře Karla IV. a také hrdiny Bivoje, a to i s plyšovým kancem. :-)

          Za krásné čtení dostala děvčata památeční záložku a sladkou odměnu. Největší odměnou jim však byly rozzářené dětské oči a radost malých dětí.

          Mgr. Jarmila Krupičková

      • Záložka do knihy spojuje školy
        • Projekt Záložka do knihy spojuje školy

        • Všechny třídy naší školy se aktivně zapojily do již 14. ročníku česko-slovenského projektu „Záložka spojuje školy“. Pod vedením svých učitelů češtiny a výtvarné výchovy se naše děti pustily do výroby záložek do knih pro své slovenské kamarády. V mnoha třídách probíhaly i besedy nad knihami, které si žáci donesli do vyučování, povídali si o oblíbených hrdinech. Záložky, které žáci vytvořili, byly velmi osobité a hezké. Náměty byly různé, ale všechny se týkaly oblíbených knih a hrdinů. Na zadní stranu děti nalepily logo naší školy a připsaly přátelský vzkaz.

          Partnerská škola, která nám byla vybrána – Základná škola, V. Javorku 32, se nachází v Žilině. Je to sportovní škola, která je zaměřená na hokej a futsal. 

          Do balíku na Slovensko jsme kromě záložek vložili i několik výtisků školního časopisu Písařík a propagační materiály naší školy a také městyse Nezamyslice. Také jsme dětem poslali knihu českých pohádek, do které napsaly věnování samy děti.

          Z partnerské školy nám přišlo srdečné poděkování a také krásné záložky pro naše žáky. Naše děti se na záložky ze Slovenska moc těšily a měly z nich velkou radost. :-)

          V balíku byly i krásné publikace o Žilině a o úspěších slovenského hokeje. Knihy jsme uložili do školní knihovny, aby k nim měli všichni přístup.

          Jsme rádi, že jsme se projektu mohli zúčastnit. Tvořilo se nám skvěle a také spolupráce se slovenskou školou byla výborná.

          Mgr. Jarmila Krupičková

      • Úspěch v okresní soutěži Dobrodružství s počítačem
        • Úspěch v okresní soutěži Dobrodružství s počítačem

        • Ve čtvrtek 23. listopadu 2023 se vybraní žáci z 5. A a 5. B zúčastnili dalšího ročníku již tradiční soutěže Dobrodružství s počítačem, kterou zaštiťuje Cyrilometodějské gymnázium v Prostějově. Žáci se utkali ve znalosti vyhledávání, kreativní tvorbě v digitálním malování a v upravování textu - to vše založené na týmové spolupráci.

          V letošním roce se za naši školu zúčastnily dva týmy. Tým 5. A ve složení Alžběta Špíšková, Elen Vodáková, Filip Remeš a Adriana Novotná obsadil pěkné 21. místo; velkého úspěchu dosáhl tým 5. B ve složení Pavla Jánská, Karolína Srnečková, Kryštof Juras a Dominik Zuzinec, kdy z třiceti pěti zúčastněných týmů „naši“ obsadili krásné třetí místo (!). Skvělé umístění v takové konkurenci ukazuje, že informatiku naši žáci umí. Výhercům i všem zúčastněným moc gratulujeme a děkujeme za skvělou reprezentaci naší školy v této prestižní soutěži. Velké poděkování také patří panu Jánskému za zajištění dopravy vítězného týmu na slavnostní předání cen .

          za učitele IT Mgr. Ondřej Čáp

      • VÁNOČNÍ JARMARK
        • VÁNOČNÍ JARMARK

        • Pozvánka na předvánoční akci v prostorách školy 14. 12. 2023 od 15:00 do 18:00 hodin.

          Přijděte společně s dětmi zažít kouzelnou atmosféru příprav na vánoční svátky!

          Nákupem u stánků můžete podpořit tvorbu dětí, kterým uděláte velkou radost.

      • Náš časopis Písařík opět mezi nejlepšími časopisy
        • Náš časopis Písařík opět mezi nejlepšími časopisy

        • V pátek 24. listopadu 2023 se na Fakultě sociálních studií Masarykovy univerzity v Brně konalo celostátní setkání finalistů soutěže „Školní časopis roku 2023“.

          Každá redakce mohla vyslat pouze 5 svých zástupců. Do Brna se na finále vydaly tyto redaktorky: Elen Tománková, Nela Jordánová, Anna Přibylová, Karolína Mlčochová a Elena Hronková.

          Na fakultě se konaly novinářské dílny, workshopy, diskuze s novináři, fotografická výstava a mnoho dalších akcí pořádaných v rámci akce „Multimediální den“. Tentokrát na téma "Jak se dělá prezident".

          Hned po příchodu jsme se aktivně zapojili do workshopu konaného online časopisem Atrium. Naše redaktorky zažily novinářskou praxi na vlastní kůži. Dělaly rozhovovory s redaktory i účastníky Multimediálního dne. Jejich příspěvky pak redaktoři Atria zakomponovali do článku o Multimediálním dni a zveřejnili ve svém časopisu.

          Poté jsme se vydali na Mediální jarmark a děvčata si vyzkoušela práci redaktorů v novinářských dílnách pořádaných novináři MF DNES a iDNES či brněnského deníku Rovnost. Na chvíli jsme se také všichni stali prezidenty či hvězdami Deníku Rovnost.

          Na oběd byla tradiční skvělá bageta a pak už přišlo vyhlášení. Aula fakulty byla zcela zaplněná. Na pódium si pro ocenění šly naše redaktorky celkem třikrát. Nejprve za 2. místo v kategorii Obsah a za 4. místo v kategorii Tištěný časopis žáků 2. stupně základních škol. K naší radosti jsme ještě obsadili 3. místo v kategorii Webový časopis.

          Tento krásný výsledek je společným dílem celé naší redakce, která na tvorbě časopisu pracovala celý rok. Všem redaktorům a redaktorkám za jejich práci děkuji a blahopřeji jim k tomuto skvělému úspěchu.

          Mgr. Jarmila Krupičková

      • Hladký postup ve florbalové soutěži ČEPSCUP
        • Hladký postup ve florbalové soutěži ČEPSCUP

        • Hoši a jedna dívka z 3. až 5. třídy vybojovali postup do krajského kola soutěže.

          Turnaj se konal ve středu 29. listopadu 2023 v Prostějově ve sportovní hale gymnázia O. Wichterleho. Z původních 12 týmů dorazilo 8.

          V naší skupině jsme postupně porazili soupěře 6:0, 7:2 a 6:0. S jistým postupem a tím i menší koncenrací jsme ještě nastoupili k bonusovému zápasu, který pořadatel upořádal navíc - malé finále s dalším postupujícícm -  ZŠ Melantrichova. Zápas jsme prohráli 4:6. Radost z postupu nám to ale již nemohlo pokazit. Tímto výsledkem se na turnaji naše družstvo umístilo na 2. místě na okrese. Důležitý pro nás byl pocit z pohodové hry plné krásných herních momentů se spoustou gólů v celém turnaji. Bylo vidět, že naši hráči mají hodně zkušeností ze soutěží, že se florbalem opravdu baví!

          Podrobné výsledky můžete prohlédnout přímo na webu soutěže: ČEPSCUP

          Už se těšíme na další části soutěže: krajské kolo. Cílem je opět postup do dalšího kola.

          Mgr. Petr Jordán